1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Світ підтримує Україну: підсумки...

Світ підтримує Україну: підсумки міжнародної діяльності та отриманої допомоги для Одещини у 2023 році

У 2023 році ми продовжували розбудову міцних міжнародних відносин, співпрацюючи з партнерами та сприяючи дипломатичному вирішенню глобальних питань. Наш регіон активно брав участь у міжнародних форумах, обміні досвідом та впровадженні ефективних стратегій для вирішення загальнозначущих завдань.

Завдяки Президенту України Володимиру Зеленському цього року ми відзначаємо історичну подію – початок перемовин щодо вступу України в ЄС.

Загалом впродовж червня – грудня 2023 року в Одеській області було організовано понад 50 міжнародних заходів, зокрема проведено зустрічі з представниками таких держав як Бельгія, Китай, Швеція, Франція, Пакистан, Італія, Німеччина, Греція, Італія, Іспанія, Естонія, Швеція, Франція, Румунія, Литва, Латвія, Чехія, Словенія, Молдова, США, Нідерланди.

Одеська ОВА, продовжуючи попередні напрацювання з партнерами в контексті відновлення та підтримки регіону, досягла відчутних результатів.

12 червня 2023 року підписано міжрегіональну угоду з Вільним ганзейським містом Бремен (Німеччина). В рамках співробітництва Бремен виділяє 2,5 млн. грн на відновлення пошкоджених закладів освіти в регіоні, зокрема в місті Одесі, 1,1 млн грн на апарат штучної вентиляції легень для обласної дитячої клінічної лікарні, 1 млн грн на посилення спроможності реагування на надзвичайні ситуації (прожектори), 05 млн грн на доукомплектацію транспорту системи екстреної медичної допомоги (гума для авто). Планують виділити кошти на встановлення ліфту для дітей та осіб з інвалідністю в Одеський обласний театр ляльок. У серпні Бременом було закуплено та доставлено до Одеси два автобуси для евакуації бойових медиків та постраждалих. Здійснюється закупівля обладнання для закладів соціальної інфраструктури (психоневрологічні інтернати, геріатричні будинки). Одеські школярі з 90-ого ліцею відвідали Бремен.

Від Підкарпатського воєводства (Польща) отримано 2 комплекти дефібриляторів для Українського медичного Центру реабілітації матері та дитини (м.Одеса).

Регіоном Прованс-Альпи-Лазурний берег (Франція) прийнято рішення про передачу трьох реанімаційних ліжок до обласної дитячої клінічної лікарні.

Провінція Цзянсі (Китай) здійснила закупівлю реабілітаційного обладнання для Багатопрофільного шпиталю ветеранів на суму 1,5 млн. грн.

Спільно з польськими воєводствами провели навчання для громад і співробітників ОВА щодо євроінтеграційних процесів, залучення зовнішнього фінансування, управління портовою інфраструктурою тощо.

Від Відня (Австрія) передано 5 автомобілів швидкої допомоги.

Італія відіграватиме важливу роль у відбудові. Вже сьогодні до робіт з відновлення залучені італійські фахівці та підприємства, оцінюються пошкодження Спасо-Преображенського собору.

31.10.2023 відбулося відкриття «Лабораторії з відбудови України» в Мілані.

В рамках співробітництва з Global Empowerment Mission та фундацією Говарда Баффета було домовлено про встановлення близько 3000 вікон для постраждалих будівель жителів міста та області. Встановлення розпочалося на початку серпня та триває досі.

В липні було поновлено роботу Асоціації транскордонного співробітництва «Нижній Дунай». В рамках роботи з Асоціацією вже підготовлено 17 проєктів громад (сфера освіти та охорони здоров’я) для подальшої подачі на конкурс Interreg NEXT «Румунія – Україна», що фінансується ЄС. Крім цього, в рамках співробітництва з румунськими партнерами дві групи дітей відвідали освітні табори в Румунії.
Продовжується активна співпраця з представниками міжнародних та неурядових організацій, а також з регіонами-партнерами щодо забезпечення та підтримки життєдіяльності регіону, підтримки гідних умов для жителів Одещини і ВПО.

Дякуємо усім, хто брав участь у цих процесах, хто підтримує Україну і нашу рідну Одещину. У новому році ми продовжимо працювати над зміцненням ролі нашої країни на світовій арені, передусім задля однієї мети – встановлення довгоочікуваного миру після нашої перемоги!