1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Цифрове суспільство
  5. /
  6. 25 українських бізнесів візьмуть...

25 українських бізнесів візьмуть участь в акселераційній програмі Impact Business

20 квітня 2023 року стартувала поглиблена акселераційна програма Impact Business, ініційована українською громадською організацією Impact Force за підтримки Мінцифри. Мета програми — розвиток українського підприємництва, зокрема, найбільш постраждалих від війни галузей економіки України.

Серед заявників лідирували компанії з IT (16%) та будівельного секторів (12%), на другому місці – компанії зі сфери MedTech (9 %). Компанії з аграрного сектору (8%), сфери гастрономії (8%) та легкої промисловості (7%) також долучилися до подачі заявок. Крім того, у відборі брали участь бізнеси логістичного, екологічного, освітнього, культурного та фінансового спрямування. Наразі 25 фіналістів з різних галузей економіки готові розвивати свій бізнес для відновлення економіки України, інтегрування та  реалізації стратегії соціального впливу – вони розпочали свою участь у програмі, що триватиме до кінця 2023 року. 

З понад 100 заявників було відібрано найбільш мотивованих і готових бізнесів. Відбір кандидатів до програми проводили український та міжнародний комітети. Зокрема, до українського складу журі увійшли представники Impact Force; SILab Ukraine та RadarTech. До міжнародного комітету долучилися представники Ukrainian Social Venture Fund; Schwab Foundation; Phineo gAG; Palantir; UK; Tech to the Rescue; European Patent Office, а також професор Кембриджського університету. Кандидатів оцінювали за чотирма основними критеріями, серед іншого увагу звертали на готовність продукту, прозорість бізнес-моделі, відповідність потреб компанії та можливостей програми, потенціал масштабування і, звісно, очікуваний соціальний вплив.

«Коли Impact Force та SILab запропонували запустити акселератор, Мінцифра одразу ж підтримала цю ініціативу. Згідно з дослідженням European Business Association, 76% бізнесів планують розширення у 2023 році. Оскільки ми будуємо цифрову країну підприємців, наше завдання – надати їм всі ресурси для масштабування», – зазначає Валерія Іонан, Заступник міністра цифрової трансформаці України з питань євроінтеграції.

Учасники програми Impact Business будуть працювати з 16 досвідченими менторами, щоб розвивати свій бізнес і впроваджувати стратегії соціального впливу. Програма складається з 12 основних модулів:

  • Вступ до підприємництва соціального впливу
  • Пошук продукту – відповідність ринку
  • Вимірювання та управління впливом
  • Брендинг і позиціонування
  • B2B-маркетинг і залучення потенційних клієнтів
  • Продажі B2B
  • Успіх клієнта B2B
  • Створення цілісного впливу
  • Збільшення імпакт-капіталу
  • Людські ресурси та людські операції
  • Бізнес-операції та масштабування
  • Бухгалтерський облік, фінанси та рахунки

«Підприємці, які пройшли відбір, надихають своєю енергією та готовністю творити зміни. У кожного з них своя родзинка. Вони всі дуже несхожі: різний досвід, різні галузі. Наприклад, 40 % наших учасників – це представники бізнесів, які надають товари та послуги, також фіналістами стали три організації зі сфери екології та три – зі сфери медицини, дві IT-компанії та два бізнеси з аграрного сектору. Крім того, є представники енергетики, будівельної промисловості та фінансового сектору. Справді, усі дуже різні, але їх об’єднує одне – вони всі соціальні інноватори. Наші учасники сповнені ідей і прагнуть не просто заробляти гроші, а робити довготривалий і значущий вклад у розвиток громад та суспільства, вирішуючи актуальні та найболючіші соціальні питання. Вони готові відповісти на виклик, яким би складним він не був», – підкреслює Ніна Левчук, співзасновниця Impact Force. 

Основні переваги програми Impact Business для її учасників – вільний доступ до глобальних фінансових і технічних ресурсів, а також до лекцій, воркшопів та досліджень, орієнтованих на теми зростання бізнесу і включення фактору соціального впливу до бізнес-стратегії. До того ж програма містить 30 годин виділеного часу з досвідченими наставниками, доступ до міжнародних інвесторів та глобальних технологічних ресурсів.

За результатами проходження програми дві компанії з найкращими результатами матимуть можливість отримати фінансову підтримку для своєї команди в сумі до 20 000 євро у вигляді смарт-грантів, наданих Ukrainian Social Venture Fund у рамках проєкту Collaborate for Impact, що фінансується Європейським Союзом і реалізується за підтримки EVPA.

Програма бізнес-акселератора Impact Business Accelerator, створена громадською організацією Impact Force, відбувається за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту та національного проєкту Дія.Бізнес та за підтримки Фонду соціального підприємництва Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, Глобального альянсу соціального підприємництва WEF, науковців та випускників Кембриджського університету, у партнерстві з SiLab Ukraine, MovingWorlds.org, Netguru, Tech To The Rescue, Phineo та LCF Law Group, провідними українськими громадськими організаціями.