1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Оголошення
  5. /
  6. ЗАХІДНИЙ КУКУРУДЗЯНИЙ ЖУК-НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ КАРАНТИННИЙ...

ЗАХІДНИЙ КУКУРУДЗЯНИЙ ЖУК-НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК КУКУРУДЗИ

Шановні  керівники  сільськогосподарських підприємств  Березівського району усіх форм власності.. У серпні 2023 року на полях Ширяївської селищної ради:

-ТОВ «Агрофірма «Прогрес Плюс»

-ПП «ГСП»

-ТОВ «Батьківщина»

-ТОВ «Агрофірма «Мар’янівська»

 підчас моніторингу території із застосуваненям феромонних пасткох було виявлено західного кукурудяного жука (найнебезпечніший карантинний шкідник кукурудзи) та складено подання щодо запровадження карантинного режиму до Березівської районної державної адміністрації Одеської області. В свою чергу Березівською районною державною адміністрацією Одеської області було видано розпорядження «Про запровадження карантинного режиму по західному кукурудзяному жуку на території:

-ТОВ «Агрофірма «Прогрес Плюс»  поле №18 площею 110 га., поле №7 площею 17 га.                                                                                                                                                    -ПП «ГСП»   поле № б/н площею 73га.                                              

-ТОВ«Батьківщина» поле № 27А площею 50 га.                                             

 -ТОВ«АгрофірмаМар’янівська» поле № 23 площею 100 га.

Березівського району Одеської області» від 07.08.2023 № 130/А-2023.

Біологічні особливості:

Личинки жука – брудно-білого кольору, зморшкуваті, з коричневою головною капсулою, дорослі до 10-13 мм довжиною. Живляться тільки корінням кукурудзи (приблизно 30 днів), пошкоджують спочатку з периферійної зони до стебла, що призводить до полягання кукурудзи у вигляді «гусячої шиї», і відповідно до загибелі рослин.

Західний кукурудзяний жук схожий на колорадського, але менший. Доросла комаха (імаго), має розміри 2,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе. На надкрилах проходять три темні повздовжні смуги на жовтувато-зеленому фоні, які в самців можуть зливатися. Живляться жуки, пилком, маточковими стовпчиками, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин із родини гарбузових, бобових, злакових та складноцвітих. Пік відкладання яєць настає в середині липня і триває до кінця серпня.

Зимує у стадії яйця, витримуючи температуру до -10 С.

   Ознаки пошкодження:

  Імаго( доросла комаха) живиться листками, пилком та верхівками качанів, молоді дорослі особини – листками у період цвітіння. Білуваті повздовжні смуги на листках, вказують на їх пошкодження. Коли зникає пилок та пасма засихають, дорослі особини перелітають на поля кукурудзи пізніших строків посіву.

Оскільки личинки живляться коренями рослин, сильно вражені рослини в`януть і передчасно засихають під час посушливих періодів. Стебло деформується. Рослини вилягають, якщо коренева система зруйнована більше, ніж на 50%.

В пошуках корму перелітають на поля кукурудзи. На нові території перелітають в основному самки. Найбільш активне переміщення 2-3 год на світанку і 2-3 год перед заходом сонця.

Деревенча А.В. – начальник  відділу карантину рослин, Управління фітосанітарної безпеки, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області – державний фітосанітарний інспектор.

Кучеренко М.В. – головний спеціаліст відділу карантину рослин – державний фітосанітарний інспектор.  067-783-44-74( для надсилання інформації та отримання консультацій)