1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Надання соціальних послуг на...

Надання соціальних послуг на Одещині в умовах війни

26 серпня 2023 року відбувся брифінг заступниці директора департаменту соціальної та сімейної політики ОДА Світлани Назаренко. В ході брифінгу обговорено питання щодо системи надання соціальних послуг в Україні яка регулюється Законом України «Про соціальні послуги».

Для забезпечення надання базових соціальних послугособам/сім’ям в територіальних громадах створена мережа надавачів соціальних послуг державного, комунального сектору та надавачі соціальних послуг недержавного сектору.

Станом на 01.07.2023 в територіальних громадах області надають соціальні послуги 121 суб’єкт – надавач соціальних послуг , з них:

– 14 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)

– 40 центрів надання соціальних послуг;

– 24 інших суб’єктів – надавачів соціальних послуг.

– 16 територіальних громад, які уклали договір на отримання соціальних послуг з територіальними центрами надання соціальних послуг та центрами надання соціальних послуг;

– 8 міських, сільських та селищних центрів соціальних служб;

– 8 комунальних закладів та установ, що надають соціальні послуги, засновниками яких є територіальні громади.

     – 11 будинків-інтернатів.       

Розвиток надання соціальних послуг на регіональному рівні передбачає деінституалізацію будинків інтернатів та створення Центрів комплексного надання соціальних послуг, які включатимуть наступні послуги:

– раннє втручання;

– денний догляд для осіб з інвалідністю з психічними захворюваннями;
– тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю та потребують постійного стороннього догляду, на період відсутності батьків або осіб, які їх замінюють; – підтримку проживання для осіб з інвалідністю з психічними захворюваннями;

– для трудової реабілітації – трудові майстерні для оволодіння найпростішими професіями, які не потребують кваліфікації.

Система соціальних послуг в Україні постійно перебуває в процесі оновлення та модернізації відповідно до нових потреб громадян та сучасних світових підходів у наданні соціальних послуг.

Мінсоцполітики працює над створенням Центрів Життєстійкості – дружніх, безбар’єрних просторів, на базі яких надаватимуться соціальні послуги, зокрема інформування, консультування та соціально-психологічна допомога. Очікується, що діяльність таких Центрів сприятиме зміцненню психосоціальної стійкості населення громади та координації волонтерської діяльності.