1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Сучасна професійно-технічна освіта –...

Сучасна професійно-технічна освіта – важлива складова освітнього розвитку регіону

Одеська область увійшла до переліку 9-ти регіонів, що мають розпочати реалізацію масштабного пілотного проєкту, найважливішого у розвитку сучасної професійно-технічної освіти в Україні – створення Центрів професійної досконалості, бо саме професійно-технічна освіта стане ще більш актуальною та затребованою під час повоєнної відбудови нашої країни.

Кожний з таких Центрів є сучасним, інноваційним, багатопрофільним та багатофункціональним закладом професійної освіти у рамках формування єдиного освітнього простору, з потужним матеріально-технічним й навчально-методичним потенціалом для надання високоякісної первинної та неперервної професійної освіти для всіх вікових груп населення. Аналог зазначеного проєкту у міжнародній практиці (Centers of excellence) передбачає функціонування партнерської мережі закладів професійної освіти і навчання, що створюється в різних регіонах на основі принципів відповідної пріоритетності національної політики щодо кожного окремого регіону. На Одещині відповідний Центр буде створено на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти» (м. Одеса, вул. І. Рабіна, 18-а), його буде забезпечено найсучаснішим обладнанням та устаткуванням з метою створення комфортних умов для всіх учасників освітнього процесу із застосуванням сучасних європейських підходів до навчання. Кошти на реалізацію зазначеного проєкту буде виділено відповідно до угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Окрім надання високоякісних послуг у сфері підготовки кваліфікованих кадрів важливими задачами Центрів професійної досконалості є також їх функціонування у якості платформ для об’єднання інтересів та налагодження співпраці закладів професійної освіти, регіональних органів влади й регіональних рад професійної освіти, бізнесу, торгово-промислових палат, галузевих об’єднань, роботодавців, профспілок та здобувачів професійної освіти.