1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Лист Леніє Умерової із...

Лист Леніє Умерової із незаконного увʼязнення: читає Jamala

У рамках ініціативи “Листи до вільного Криму” Jamala прочитала лист кримської татарки, маркетологині Леніє Умерової, яку незаконно затримала рф у грудні 2022 року під час спроби дівчини відвідати хворого батька в окупованому Криму. Росіяни звинуватили її в нібито “порушенні правил перебування на території біля державного кордону” й затримали. Однак, за декілька місяців їй було сфабриковано нову справу – звинувачення у шпигунстві, оголошене Лефортовським судом Москви. 

Jamala — українська співачка кримськотатарсько походження, народна артистка України, переможниця музичного конкурсу «Євробачення-2016», лауреатка Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Сьогодні її голос лунає не лише в найбільших концертних залах світу, а й говорить за тих, у кого окупанти відібрали свободу. 

Особисто для мене історія Леніє Умерової, є прикладом сили та сміливості. Чому саме цей уривок я обрала? Тому що саме він показує її патріотичність.  Ми не забуваємо про них, ми робимо все можливе, щоб їх повернути. Так, це не відбувається дуже швидко, це не відбувається так швидко як би нам хотілося… Але я дуже вірю в тебе, Леніє! Дуже потрібно писати листи й нам, щоб вони відчували нашу підтримку. Ми маємо боротися, тому що вони наші

каже Jamala.

Головна причина політичних переслідувань з боку росії — наявність у Леніє українського паспорта: дівчина відмовилася у 2014 році отримувати російські документи та переїхала на материкову частину України. З травня 2023 року окупанти утримують її у СІЗО “Лефортово” (Москва). Їй загрожує до 20 років ув’язнення. Справу окупанти засекретили. 

До 19 травня у вас є можливість написати слова підтримки Леніє Умеровій та іншим бранцям Кремля, що були незаконно ув’язнені за свою проукраїнську позицію та спротив російській окупації Криму. 

Долучайтеся до ініціативи “Листи до вільного Криму”. Напишіть листа, розкажіть про акцію друзям та колегам, поділіться інформацією в соцмережах. Ці нескладні кроки допоможуть нашим співгромадянам відчути, що попри всі перешкоди — ми продовжуємо боротися за їхню свободу.