1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. СТВОРЕННЯ БЕЗБАР’ЄРНОГО СЕРЕДОВИЩА В...

СТВОРЕННЯ БЕЗБАР’ЄРНОГО СЕРЕДОВИЩА В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ – ОДИН ІЗ ГОЛОВНИХ ПРИНЦИПІВ МАСШТАБНОЇ ВІДБУДОВИ – БОРИС ВОЛОШЕНКОВ

Формування безбар’єрної України стало спільною метою на всіх рівнях – державному, регіональному, місцевому. І, звісно, цей процес також не може залишатись без підтримки громадськості. Щоб наблизити майбутнє без бар’єрів, треба добре розуміти, що саме заважає людям.
Бар’єри – це те, що ускладнює людям доступ до ресурсів та можливостей, а це означає, що кожна людина в ті чи інші періоди свого життя може зіткнутися з бар’єрами. Проблеми зі здоров’ям, пенсійний вік, складні життєві обставини, навіть банальна травма – і ви вже за бар’єрами. А вони бувають різними, і не тільки фізичними – більш зрозумілими для громадян. Говорячи про безбар’єрність, ми маємо на увазі не тільки свободу пересування, а й комфортний доступ до інформації, рівні права і можливості всіх груп населення, якісну освіту, гідну роботу та оплату для всіх незалежно від віку, стану здоров’я та місця проживання та багато чого іншого.
Робота з впровадження безбар’єрності велась досить давно, але по-справжньому системною вона стала два роки тому, коли перша леді України Олена Зеленська ініціювала спочатку проведення глобального всеукраїнського дослідження щодо бар’єрів, з якими стикаються люди, а потім і велике міжсекторальне обговорення, яке з часом перетворилося на Національну стратегію за створення безбар’єрного простору в Україні.
За інформацією начальника управління з питань містобудування та архітектури Одеської обласної державної адміністрації – головного архітектора Одеської області Надії Бєлєнко, управлінням розроблено проєкт Плану заходів з реалізації у 2023 і 2024 роках в Одеській області Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.
«Війна стала викликом для усіх і у багатьох сферах. Зокрема, і у побудові безбар’єрного середовища. Але попри все, в Одеській області активно долучились до реалізації ініційованої Оленою Зеленською Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Ми працюємо над тим, щоб синхронізувати стратегію з реаліями сьогодення безпосередньо в містах і громадах нашого регіону. Фізичні бар’єри воєнного часу більш видимі та відчутні – евакуація з усіма особливостями залізничних і автовокзалів, транспорту, спуск та підйом людей на високі поверхи. Але не варто нехтувати й іншою стороною, здавалося б, невидимих бар’єрів війни. Це і обмаль важливої та необхідної інформації, неможливість працювати чи навчатися там, де хоче конкретна людина, економічна невпевненість», – наголосив в.о.голови Одеської ОДА Борис Волошенков.
Керівник області зазначив, що планом заходів передбачено проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на транспорті, у закладах культури та освіти, медичних закладах, туристичних об’єктах, центрах надання адміністративних послуг, спорудах цивільного захисту.
«Також заплановано забезпечення бібліотек області комп’ютерними тифлокомплексами, запровадження процесу розвитку соціальної послуги підтриманого проживання для осіб з інвалідністю, осіб похилого віку, розроблення маршруту Захисника для отримання комплексної реабілітації, створення цифрових фондів навчальної, наукової і художньої літератури у бібліотеках закладів вищої освіти, створення освітніх центрів ветеранського розвитку при закладах вищої освіти та інші заходи. Бо створення безбар’єрного середовища в Одеській області – один із головних принципів масштабної відбудови», – зазначив в.о.голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков.
#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree