1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Олена Зеленська і король...

Олена Зеленська і король Великої Британії Чарльз ІІІ та королева-консорт Каміла взяли участь у церемонії проголошення побратимства між Центральною бібліотекою Ліверпуля та Одеською науковою бібліотекою імені Михайла Грушевського.

Дружина Президента України долучилася до церемонії за допомогою відеозв’язку з Києва разом із Міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком.

Король Великої Британії Чарльз ІІІ зазначив, що побратимство бібліотек України та Великобританії засвідчує підтримку України в складні часи війни, підтримку людей в Україні, які творять культуру, та висловив сподівання, на подальший розвиток дружніх взаємовідносин та встановлення нових контактів.

Олена Зеленська подякувала Їх Величностям і Великій Британії за підтримку України, зокрема у сфері культури. «Я хочу сказати, як багато цей вияв солідарності значить для нас, для України. Від початку війни ми втратили понад 300 бібліотек. Бібліотеки в Україні, як і люди, в небезпеці щодня. Але водночас вони стали й чимось більшим: в особливо складні зимові дні, коли внаслідок обстрілів не було світла й тепла, саме бібліотеки ставали справжніми гуманітарними й волонтерськими хабами, місцем, де можна було бути разом і відчувати тепло в широкому сенсі цього слова. Ми захищаємо нашу культуру, а вона підтримує нас», – сказала перша леді.

«Україна нині бореться саме за те, щоб ніде у світі бібліотеки не руйнувалися, книжки не горіли, люди не гинули. Щоб війни залишилися тільки в історичних працях, а кожна людина у світі могла спокійно читати й розвиватися, без загрози нападу й необхідності боротися за виживання», – наголосила Олена Зеленська.

А ми вдячні асистентці проєкту Eurovision 2023 у Culture Liverpool Вероніці Ясинській – ініціаторці налагодження такої співпраці, а також виконавчій директорці Благодійного фонду “Бібліотечна країна” Люсьєні Шум за можливість реалізації цього проєкту!

І, звичайно, творчому колективу Грушевки (директор Юліанна Амельченко), що працює настільки креативно і злагоджено, що це видно й на туманному Альбіоні!!!

Нагадаю, що Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського – одна з найбільших і найстаріших книгозбірень Одеси та півдня України загалом. Точкою відліку її історії є 1875 рік, коли при Одеському товаристві взаємної допомоги прикажчиків-євреїв була створена бібліотека. Фонд книгозбірні налічує понад 1,5 млн примірників, із них 50 тис. – видання іноземними мовами, 30 тис. – рідкісні й цінні видання VIII-XIX ст.

Центральна бібліотека Ліверпуля – прекрасна!! Вона розташована в кількох суміжних історичних будівлях на вулиці Вільяма Брауна. Її першою будівлею була будівля бібліотеки та музею Вільяма Брауна, що постала в 1860 році. Потім бібліотеку було розширено праворуч, додавши в 1879 році Читальний зал Піктона, а в 1906 році — бібліотеку Горнбі в задній частині. Усі три будівлі є пам’ятками архітектури.

З 2010 по 2013 рік комплекс будівель Центральної бібліотеки було перебудовано і осучаснено, історичні будівлі відремонтовано, щоб забезпечити сучасні зручності. На фото можна побачити цю оновлену красу!

У 2018 році бібліотека отримала нагороду «Бібліотека року» за версією The Bookseller.

Віримо, що співпраця двох бібліотек сприятиме розвитку бібліотечної справи та приверне увагу до важливості підтримки книгочитання.