1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. В Одеській областістартувала програмапідтримки...

В Одеській областістартувала програмапідтримки молодіжних ініціатив ЮНІСЕФ – UPSHIFT

Упродовж 4-х днів у м. Одеса понад 40 представників активної молоді віком від 14 до 24 років, об’єднаних у 10 команд, розробляли концепції проєктів в межах програми дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) – UPSHIFT, яка вперше реалізовується в Одеській області.

Офіційний старт проєкту в Одеській області дали заступник голови Одеської обласної військової адміністрації Дмитро Радулов, керівник освітніх програм дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Одеській області Анатолій Ігнатович та координатор молодіжних ініціатив ЮНІСЕФ в Одеській області Данило Межерицький.

“Саме молодь є тою рушійною силою суспільства, яка спроможна на нестандартні, креативні рішення. Надзвичайно приємно, що не зважаючи на війну, молодь не припиняє генерувати ідеї, які сприятимуть покращенню добробуту громад Одеської області,” – зазначив заступник голови Одеської ОВА Дмитро Радулов.

Усі 10 проєктів 1-ї хвилі проєкту, спрямовані на покращення життя у своїх громадах, отримають фінансування на суму до 74 тис. гривень. Серед проєктів, зокрема, які реалізовуватимуться, ініціатива “Digital Geeks” щодо покращення знань молоді з кібербезпеки; “Студентський простір ТАФК” (Курісівська територіальна громада); “ЕРА успіху” (м. Одеса) з ініціативою модернізації бібліотеки у вищому навчальному закладі; “Тангар” з м. Одеси з ініціативою зробити вуличний спорт доступним; команда “Arsi” із Арцизу із рішенням щодо облаштування екоспортивного майданчика для молоді з інвалідністю; облаштування притулку для безхатніх тварин у селищі Овідіопіль. Команда “Нове покоління” з м. Татарбунари впроваджуватиме власні суспільно-корисні робототехнічні рішення у громаді; юнаки і юнки із с. Нова долина в команді “Свідомі” займатимуться поширенням знань про сексуальну освіту. “Молодь наДії” (м. Одеса) працюватиме над адаптацією дітей та підлітків з числа ВПО, а ініціатива “Free time” з Великомихайлівської територіальної громади намагатиметься створити простір для для емоційного розвантаження молоді.

Знайти рішення для проблем та втілити розроблені проєкти командам допомагатимуть досвідчені ментори, яких обрано ЮНІСЕФ з числа громадських діячів та представників соціально-орієнтованого бізнесу. Усі команди та менторів на BootCamp супроводжував Дмитро Савостьянов, сертифікований суперментор UPSHIFT. Дмитро співпрацює з UPSHIFT з 2019 року, допомагає навчитися працювати за методологією програми менторам та командам. “UPSHIFT дає розуміння проєктного менеджменту простими словами. UPSHIFT про легкість і доступність розуміння, — розповідає суперментор Дмитро Савостьянов. — Важливо, щоб молодь реалізувала круті проєкти, бо всі вони по-своєму надзвичайні. Прагнемо зробити усе можливе, щоб учасники, повернувшись у свої громади на заклади освіти, отримали усебічну підтримку в реалізації проєктів”.

Протягом року в Одеській області планується ще 4 набори на програму UPSHIFT. Над їх реалізацією працює команда ГО «Потрібні тут». Зараз триває другий набір на програму UPSHIFT в Одеській області. Подача анкет триває до 4 грудня, 23:59 за посиланням https://ee-eu.kobotoolbox.org/x/TsAcnApX. Усі витрати для участі e проєкті покриваються коштом організаторів.

Нагадаємо, UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти навчання за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та фінансування, щоб перетворити свої ідеї на соціально важливі проєкти. Програма UPSHIFT в Одеській області реалізується ГО “Потрібні тут” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Японії у співпраці із громадами області.