1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Оголошення
  5. /
  6. ІНФОРМАЦІЯ АГРАРІЯМ: ЗБЕРЕГЛИ...

ІНФОРМАЦІЯ АГРАРІЯМ: ЗБЕРЕГЛИ ЗЕРНО У ПОЛІ, ЗБЕРЕЖЕМО І В КОМОРІ

Основна маса збіжжя  в цьому році буде зберігатись в  зерносховищах, де для цього треба  створити належні умови. В деяких господарствах залишилася  значна кількість минулорічного врожаю яке зберігається   не відповідаючи нормам.

У разі виявлення в зерні або в зернопродуктах навіть невеликої кількості шкідників слід негайно здійснити спеціальні винищувальні заходи. Провідне значення при цьому надають хімічному методу.

Винищувальні заходи реалізують через: видалення комах із зерна сепаруванням; термічну дезінсекцію за високої температури або проморожування; вологу чи аерозольну обробку рідкими інсектицидами та фумігацію; використання отруйних принад. Перед дезінсекцією територію навколо і всередині складських приміщень ретельно очищають від сміття, бур’янів, обладнання тощо.

Дезинфекцію приміщень, зерна й зернопродукції здійснюють переважно за допомогою фумігації з використанням препаратів із фосфідом алюмінію чи магнію або обробкою інсектицидами контактної дії (Актеллік, К-Обіоль ULV6, Простор, тощо).

Фумігація – це спосіб знешкодження шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин, шкідників продуктів рослинного походження, нашкірних паразитів тварин, паразитів у приміщеннях за допомогою отруйних речовин у вигляді пари або газів. Для фумігації використовують фуміганти (таблетки, пелети, плити чи гранули). Це – хімічні речовини, які випаровують отруту, здатну знищити шкідливих комах, діючи на них через дихальні органи та поверхневий покрив. Тривалість фумігації обернено пропорційна температурі. Підвищення температури прискорює процес фумігації.

Високий ефект фумігації досягається за умов герметизації приміщення, а якщо це неможливо, здійснюють вологу або аерозольну дезинфекцію.

Вологу застосовують для обробки території та стін і підлоги не завантажених складських приміщень через обприскування робочою рідиною інсектицидів із допомогою обприскувачів, обладнаних спеціальними форсунками. Аерозольна дезинфекція, порівняно з вологою, є дієвішим методом знезараження приміщень. Аерозоль – це туман із мікро краплин, який виробляється генераторним апаратом із рідких пестицидів. Отруйний для шкідників аерозольний туман проникає у щілини стелі, стін, підлоги тощо, де й знищує їх.

Ефективність проведених захисних заходів у коморах визначають згідно з інструкціями щодо доступу до знезараженого збіжжя, зазначаючи кількість загиблих, паралізованих живих шкідників. За 90% загибелі шкідників ефективність проведеної роботи вважається високою.

Роботи з превентивної та знезаражувальної хімічної обробки виконують виключно спеціалізовані підприємства, працівники повинні  мати відповідні допуски (посвідчення) на проведення вказаних робіт. Виконанню заходів безпеки приділяють особливе значення.

Газацію дозволено здійснювати тільки спеціально навченим людям та забезпеченим засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) бригадам у складі не менше трьох працюючих. По закінченні часу експозиції, передбаченого інструкцією для конкретного фумиганта, здійснюють дегазацію приміщення за допомогою активного чи пасивного провітрювання. Керівник захисних робіт і власник об’єкту відповідають за виконання техніки безпеки протягом усього процесу дезінсекції.

У складських приміщеннях, зерносховищах, господарських будівлях поселяються і шкодять мишоподібні гризуни, зокрема види пацюків (сірий і чорний) і мишей (домова та польова). Це дуже ненаситні багатої дні ссавці, зокрема взимку. Великі затрати енергії на терморегуляцію й розмноження у гризунів мають поповнюватися завдяки споживанню великої кількості кормів. За добу миші та пацюки можуть з’їсти таку кількість харчів, що становить 25-40% їхньої маси, а молоді особини ще більше.

Мишоподібні гризуни можуть розмножуватися цілий рік. Відомо, що від однієї пари пацюків, включно з приплодом її потомства, за сприятливих умов протягом року може народитися близько 800 малят. Враховуючи високий потенціал розмноження пацюків і мишей, проводити боротьбу з ними слід, коли вони починають завдавати істотної шкоди. Найефективніша боротьба з мишоподібними гризунами на початку зростання їхньої кількості.

Сукупність заходів, спрямованих на знищення гризунів (дератизацію), здійснюють відповідно до ситуаційної небезпеки знищення ними зерна. Виконують цю роботу зазвичай спеціально підготовлені бригади чи ланки. Для захисту зерна й зерно продуктів на ринку пестицидів є достатньо засобів, які називають родентицидами. Кожний родентицид використовують відповідно до рекомендацій, якими супроводжують його придбання і які слід бездоганно виконувати через високу токсичність цих препаратів.

Хімічні  обробки  слід  проводити  при  перевищенні  ЕПШ  та  дозволеними до використання препаратами  згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до  використання в Україні 2022 р.»  Всі  роботи  по  захисту   зерна та зернопродуктів  необхідно   проводити  суворо  дотримуючись  правил   техніки   безпеки  при  роботі  з  пестицидами.

Провідний спеціаліст відділу контролю                                                    Микола   ЖУКОВ

за обігом засобів захисту рослин