1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Новини
  5. /
  6. Звернення начальника Березівської районної...

Звернення начальника Березівської районної військової адміністрації Віталія Лабуша щодо роботи, яка проводиться з метою підготовки до початку та повноцінного проходження навчального року 2022/2023.

         У тісній координації з органами виконавчої влади обласного та місцевого рівнів, а також безпосередньо з територіальними громадами району ми робимо все можливе, для того щоб освітній процес по всьому Березівському районі розпочався з 1 вересня у форматі офлайн і наші діти могли повноцінно навчатися у закладах освіти. Головну увагу у підготовці цього навчального року ми приділяємо забезпеченню безпеки учнів та всіх людей, які задіяні в навчальному процесі. Серед основних завдань, які вирішуємо по кожному навчальному закладу, виділю наступні:
        • Перевірка спільно з працівниками ДСНС кожного закладу та його прилеглих територій на наявність вибухонебезпечних предметів.
        • Вирішення питання забезпечення місць навчального процесу якісними системами оповіщення, особливо для дітей з порушенням зору та слуху ( сирени, інформаційні табло та інші способи оповіщення).
        • Позначення у кожному закладі освіти шляхів евакуації (покажчиків руху та табличок, які вказують на місце укриття).
        На даний час ми працюємо над облаштуванням укриттів в кожному начальному закладі або у безпосередній близькості до нього. Укриття розраховуємо на всіх учасників навчального процесу. Ці споруди також мають відповідати нормам інклюзії. Якщо неможливо буде забезпечити укриття для усіх – навчання може проводитися в декілька змін.
       Створюємо запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів.
       На початку навчального року для персоналу та учнів будуть проведені тренування щодо порядку дій у разі сповіщення сигналу повітряної тривоги.
       У випадку повітряної тривоги в районі освітній процес буде перериватись та за можливості продовжуватись в укритті до завершення тривоги.
       Зазначаю, що відповідальність за стан укриття покладається на засновника та керівника закладу освіти (згідно чинного законодавства). Загалом ми маємо робити спільну роботу задля безпеки наших дітей та персоналу закладів освіти.
      Всі підсумкові результати роботи з підготовки до навчального року обов’язково перевіряються спеціально створеною комісією з представників ДСНС, правоохоронних органів та органів охорони здоров’я з подальшим оформленням паспортів безпеки на кожен заклад освіти.
      Згідно з рекомендаціями МОН, аналогічно організовується освітній процес у закладах професійно-технічної освіти району. Так, органи управління цих закладів, за можливості, забезпечать початок власного навчально процесу також з 1 вересня. При цьому кількість мешканців гуртожитків таких навчальних закладів також має відповідати кількості місць в укриттях поруч з ними.
      Загалом, 2022-2023 навчальний рік повинен бути максимально наближений до традиційного формату навчання, але з урахуванням обмежень воєнного часу та безумовного забезпечення безпеки учасників освітнього процесу. Із додаткових заходів, які нами розглядаються, це:
• Традиційний, або змішаний формат навчання (очно-дистанційний), за погодженням з Одеською обласною військовою адміністрацією.
• Якщо певні типи занять, які повинні проводитися виключно за очною формою навчання, неможливо провести на території закладу – можуть розглядатися варіанти для подібних навчань в інших закладах.
       У разі, якщо неможливо забезпечити один з пунктів зазначених вище – може бути запроваджено розподіл годин навчання учнів.
       Березівська районна військова адміністрація тримає на постійному контролі питання початку навчального процесу в усіх семидесяти одному закладі загальної середньої та чотирьох професійно-технічних закладах освіти району. Спільними зусиллями всіх причетних до освітнього процесу, забезпечимо належні та безпечні умови отримання освіти нашими дітьми.
Віримо в Перемогу! Слава Україні!
Начальник Березівської районної військової адміністрації Віталій ЛАБУШ.